Dnes to bude něco na mlsání. Mám ráda citrónové oplatky (jen si je moc nekupuju, ale to je jiná), jsou krásně kyselé a přitom sladké, a tak mě napadlo, jestli by se nedal upéct takový koláč. Zapátrala jsem na netu a našla citrónové koláčky, sice to bylo nazvané jako cookies, ale sušenky to nejsou, spíše odpovídající jsou koláčky, jen bez náplně. Musím říct, že hned napoprvé se povedly parádně, a chuť je přesně taková, jakou jsem si představovala. A vůně dokonce předčí chuť 🙂 Takže hurá na recept.
Suroviny na citrónové koláčky
270 g hladké mouky
2 čajové lžičky prášku do pečiva
226 g smetanového sýra (cream cheese)
113 g másla
300 g krupicového cukru
2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhané kůry z citrónu (cca 2 větší citróny)
1 a 1/2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citrónu
1 čajová lžička vanilkového extraktu (dá se nahradit vanilkou , případně vanilkovým cukrem)
pár kapek citrónového oleje
špetka soli
1 větší vejce
1 žloutek
práškový cukr na obalování
Postup
V misce se smíchá mouka a prášek do pečiva. V míse elektrického robota se vyšlehá smetanový sýr se změklým máslem, potom s přidá cukr, citrónová kůra a šťáva, vanilka, citrónový olej, sůl.Dál se šlehá do jemného krému. Jakmile je krém nadýchaný, přidá se vejce a žloutek, teď už se šlehá na nižší stupeň. Opět velmi dobře vyšlehat. Nakonec se na nízký stupeň šlehání dobře zamíchá mouka s práškem do pečiva. Výsledné těsto je lepivé, podobné spíše litému těstu.
Takto zpracované těsto se nechá alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici, klidně i přes noc. V lednici těsto ztuhne a budou se tak lépe tvarovat koule, které se obalují v práškovém cukru a kladou na plech pokrytý pečicím papírem, dávejte je kousek dál od sebe, alespoň 2-3 cm. Ani se nemusí dělat koule ručně a válet je v dlaních, vzala jsem 2 lžičky a pomocí nich vytvarovala něco mezi koulí a šiškou, při pečení se těsto povolí a vzniknou koláčky. Takto vytvarované koule/šišky se v troubě pečou na 165 st. cca 12 minut, okraje by ještě neměly ani začít zlátnout (někdy se nepovede 😉 ) a vevnitř jsou koláčky vláčné.
Po upečení nechte koláčky chvíli na plechu vystydnout, poté je podeberte špachtličkou a uskladněte v uzavřené nádobě, aby nenatáhly vlhko.
Je to cukrová bomba, ale jsou tak mňaaaaaam 🙂 Trochu jsem se bála, jak budou doma chutnat, ale po prvním ochutnání jen dcera konstatovala: „Mami, tak ty teď budeš dělat!“ A mám to. 🙂