Úchvatný jablečný koláč

V podstatě je to Apple pie, ale jsme v Česku, tak budeme mluvit česky 🙂

Koupila jsem v sadu jablka a měli tam i nějaké horší, vzala jsem je na štrůdl. Štrůdl bývá ovšem celkem často, tak jsem si řekla, že vyzkouším něco jiného. A protože jsem pořád narážela na recepty na apple pie, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Nejhorší bylo, že u skoro všech receptů píšou – použijte těsto. Ale jaké těsto? Pustila jsem se tedy do hledání těsta na pie. To byla nakonec rychlovka a jednoduchá věc.

Těsto na pie neboli koláč

1 hrnek hladké mouky

špetka soli

1 lžíce moučkového cukru

6 lžic změklého tuku (Hera)

4 lžíce vody

Vše se smíchá dohromady a vypracuje se hutné těsto. Toto množství je akorát na kulatou dortovou formu, vyválí se na tenký plát a vloží do formy. Okraje můžete trochu ozdobit 🙂

Příprava těsta na koláč

Po vyložení formy těstem se na těsto nakrájí jablka, pěkně na tenké plátky. Protože jsem použila kyselejší jablka, lehce jsem je posypala cukrem, ale opravdu lehce. Nahoru totiž přijde cukrová drobenka.

Příprava cukrové drobenky

polohrubá mouka

cukr krupice

vanilkový cukr

skořice

změklý tuk (Hera)

Vše se prohněte, až vznikne tak akorát sypací drobenka. Pokud je moc mastná, přidejte mouku.

Příprava jablkového koláče

Drobenkou pak vydatně posypte jablka na koláči a dejte péct. Pekla jsem na 170 st., cca hodinu, jablka musí změknout a pustit šťávu.

Krásně upečený jablečný koláč

Koláč nechte trochu vychladnout, vypečená šťáva z jablek zatuhne a koláč krásně zvláční.

Jablečný koláč nebo Apple pie

 


Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *