Hledala jsem něco s povidlama … tento koláč nemá s povidlama nic společného 😀
Pokud vám chutnají trdelníky, tak si německý máslový koláč upečte, možná je i lepší než trdelníky 🙂
Jak na německý máslový koláč?
4,5 hrnku mouky (dala jsem polohrubou, příště zkusím z hladké)
60 g kvasnic
250 ml mléka
špetka soli
1 vejce
225 g másla
1,25 hrnku cukru
2 čajové lžičky skořice
Z vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic nechat vzejít kvásek. Potom smíchat 4 hrnky mouky, sůl, 7 lžic másla, 3/4 hrnku mletého cukru a kvásek, uhníst nelepivé těsto, můžete přidat zbylou půlku hrnku mouky, pokud je těsto řídké, ale pozor, neudělejte těsto příliš hutné. Těsto nechejte vykynout. Poté ho vyválejte na 1,5 cm tlustou placku, kterou dejte péct na 15 minut na 190 st.
Poté do těsta, nyní už předpečeného koláče, nadělejte vařečkou důlky, nasypte po celé ploše směs z 1/2 hrnku krupicového cukru a 2 lžiček skořice. Zbytkem másla nakrájeného na menší kousky poklaďte koláč a dejte péct na 25 minut, cukr zkaramelizuje.