V sobotu se snažím vařit jednoduché bezmasé obědy. Pro dnešek to byly buchtičky s krémem.
Právě jsem si uvědomila, že my jsme jim říkali dukátové buchtičky, ale už dlouho jsem ten název nepoužila, a tak jsem se zamyslela nad tím, co to „dukátové“ má znamenat. Asi že ty buchtičky vypadají jako dukáty 🙂
Tak to bychom měli název, ale jak je vytvořit?
Na těsto jsou potřeba následující suroviny:
500 g mouky (namíchala jsem 200 g hladké a 300 g polohrubé)
270 ml vlažného mléka
50 g krupicového cukru
20 g kvasnic
špetka soli
citrónová kůra (nemusí být)
špetka vanilky (v podstatě také není nutná)
60 g sádla
1 žloutek
Z vlažného mléka, kvasnic, trošky cukru a trošky mouky si udělám kvásek, jakmile kvasnice začínají vyskakovat nahoru, přidám další suroviny a za použití mého oblíbeného ručního pohonu vypracuju těsto, to by nemělo být hutné, pak by byly i buchtičky hutné.
Těsto nechám pod utěrkou vykynout, zabere to cca 1 hodinu, záleží, jak máte doma teplo. Pokud ne, rozehřejte trošku troubu, tzn. na 30 – 40 st. a dejte těsto do ní, za chvíli pěkně vyběhne.
Z vykynutého těsta lžičkou vykrajuji malé kuličky, které dávám do vymazané formy, jednotlivé kuličky také pomažu (používám sádlo) a nekladu je těsně vedle sebe, ještě se nechají chvíli kynout a pak i při pečení vyskočí. Peču na 180 st. do zlatova.
Krém, nebo jinak řečeno šodó, dělám z pudinku s kapkou rumu, pravý se ovšem dělá z vína a žloutků, možná se do něj někdy pustím 🙂
Dovětek: Pamatujete na školní jídelnu? Plno suchých buchtiček a šodó aby jeden pohledal? Tak já to dělám přesně naopak, pár buchtiček a hodně krému 🙂