Hmm, mňam domácí kuřecí šunka, proč já jsem ji tak dlouho nevařila? No je to už pár let, asi nebyl čas nebo chuť, a přitom je tak dobrá. Když jsem byla malá, doma jsem dělávali krůtí šunku, a pak jsme ji mívali v zimě v sobotu k večeři s křenem, šlehačkou a rohlíkem. Teď jsem se vzpomínkami tak navnadila, že asi ještě skočím vyrýt křen 😀 Ale ne, je tma, ještě bych si uryla nohu ;-), tak raději napíšu recept na kuřecí šunku.
Jak na domácí kuřecí šunku
1 kg kuřecího masa
25 g rychlosoli (Praganda)
1 lžička moučkového cukru
100 ml vody
Kuřecí maso se nakrájí na kostky a smíchá se s ostatními surovinami. Sůl nedávám všechnu rychlosůl, ale jen 20 g a 5 g obyčejné soli. Může být jen normální sůl, ale šunka je pak šedá, proto ta rychlosůl. Všechno se to teď musí pořádně a dlouho, tj. 1/2 hodiny, hníst.
Dobře prohnětenou masovou směs odložíme na 48 hodin do lednice, po 24 hodinách se ale musí znovu dobře prohníst. Po 48 hodinách se šunka vaří. Kdo má šunkovar, použije ho, já ho nemám, tak vařím šunku v tlačenkovém obalu. Jeden konec tlačenkového obalu zavážu, naplním masovou směsí, dobře napěchuju a zavážu druhý konec. Takto vytvořený šunkový balíček se vaří 1,5 hodiny na 75 st.
Po uvaření nechám šunku vystydnout a pak už ji můžeme sníst 🙂