Když jsem byla malá, tak jsme ji doma měli pravidelně, ale já ji neměla vůbec ráda, ochutnala jsem ji jen jednou a od té doby jsem ji nejedla. Jenže stářím 😀 se mění chutě a tak jsem ji kdysi vyzkoušela, a ejhle, ona mně zachutnala, a jak. Jenže roky běžely, hlava zapomněla, až si zase jednou vzpomněla. A tak jsem se do ní pustila znovu. Po cestě z pracovní cesty jsem nakoupila vepřová játra a bůček a doma se pustila do přípravy domácí paštiky.
Jak na domácí paštiku?
400 g vepřových jater
1000 g vepřového bůčku
2 – 3 cibule
sůl
pepř
muškátový oříšek
zázvor
nové koření
Pokud máte bůček s kostí, tak ho musíte vykostit. Maso se pokrájí na kusy a na masovém mlýnku se pomele s játry a cibulemi. Čím víckrát se maso pomele, tím je paštika jemnější. Mně hrubší nevadí, takže jsem mlela jen dvakrát. Dokonce jsem měla moc libový bůček, tak jsem k němu přidala syrové vepřové sádlo, které měl manžel nachystané na škvarky 😀
Do pomletého masa s játry a cibulí se přidají ostatní suroviny, vše se pořádně promíchá, dochutí a pak už stačí jen naplnit sklenice, samozřejmě čistě vymyté, a dát je vařit. Paštika se vaří 2 hodiny na 90-100 st.
Paštiku jsem plnila do malých skleniček, abych je nemusela po otevření dlouho skladovat v ledničce. Jedna sklenička padla hned druhý den ráno, nějak jsem se od ní nemohla odpoutat 😀