Česká klasika, kterou jsme měli po půl roce 😀 Ano, knedlo, zelo, vepřo máme rádi, ale přes jaro-léto jsme na ni chuť neměli, teď už začíná podzim, tak se chuť vrátila.
Proč dvojknedlo? Protože jsem rozhodla uvařit jak houskový knedlík, tak i bramborový. Ale musím začít popořádku, nejdřív je potřeba dát péct maso a ještě předtím je potřeba nějaké koupit 🙂
Nakupovala jsem už včera, u řezníka jsem koupila vepřovou krkovici s kostí, krásný kousek s troškou tuku, ale žádnou prorostlinu. Ještě včera odpoledne jsem maso naložila a do rána se „válelo“ v nálevu v ledničce. Ráno jsem ho zakryté dala péct pěkně na pomalu, 3 hodiny na 160 st., poté jsem sundala krytí a maso dopekla na vyšší teplotu.
Teď se mohu vrátit ke knedlíkům. Tam je potřeba začít uvařením brambor ve slupce, také hned ráno, aby měly čas vychladnout. Mezitím jsem si přichystala těsto na houskový knedlík, víte co do něj patří?
Houskový knedlík
1 hrnek vlažného mléka
1 lžička cukru
půl kostky kvasnic
1 rohlík na kostky
sůl
1 vejce
polohrubá mouka
Z mléka, cukru a kvasnic udělám kvásek, jak se kvasnice trochu pohnou, přidám vejce, rohlík trochu mouky a sůl. K míchání používám většinou robota, někdy vlastní ruku bez vařečky. Mouky přidávám tolik, než je těsto jen trochu lepivé, ale přitom není tuhé. Nechám cca hodinu kynout, pak ho vyklopím na vál, vytvořím 2 šišky, které nechám ještě kynout, než postavím vodu na jejich uvaření a než začne vařit voda v hrnci. Jakmile voda vaří, vložím obě šišky a vařím 10 minut. Po 10 minutách knedlíky otočím a vařím dalších 10 minut. Na konci vaření je propíchnu špejlí, aby se nesrazily. Hned je pomocí nitě překrojím na polovinu, pak je teprve krájím na jednotlivé plátky.
Bramborový knedlík
500 g vystydlých uvařených brambor
170 g mixu hrubé nebo polohrubé mouky s krupicí (140+30 g)
1 vejce
sůl
Nachystám si všechny ingredience na vál, ale než je smíchám dohromady, dám si vařit vodu do hrnce, aby se vařila, než bude těsto hotové. Bramborové těsto velmi rychle řídne, pozor na to. Takže uhnětu těsto, vytvořím z něho šišky a vložím je do vroucí vody. Šišky nechám chvíli zavařit a pak je odlepím ode dna. Vařím je 15 minut. Po uvaření knedlíky vytáhnu na prkénko a opět rozříznu nití a nakrájím na plátky.
V mezičase si uvařím zelí a připravím osmaženou cibulku. Tím je vše nachystáno a stačí už jen naložit na talíř a nechat si chutnat.