Vyzkoušela jsem recept na francouzskou bagetu z fermentovaného těsta. Měl by to být pravý recept na francouzskou bagetu, takže hurá do něj.
Jak na francouzskou bagetu z fermentovaného těsta?
Na fermentované těsto
300 g hladké mouky
1/2 kostky kvasnic
5 g soli
180-200 g vody
Na těsto
1/2 kg hladké mouky
315 g vody
4 g kvasnic
125 g fermentovaného těsta
10 g soli
25 g vody (na konečné vmíchání)
Suroviny na fermentované těsto se smíchají dohromady, těsto se hněte 5-10 minut, až v něm vznikají bubliny. Přendá se do mísy vymazané olejem a v tomto oleji se i „omatlá“. Nechá se kynout 1 hodinu v teple, potom se vloží do lednice a nechá se do druhého dne pomalu kynout (fermentovat).
Druhý den se smíchají všechny potřebné suroviny na těsto kromě 25 g vody, ta se vmíchává po troškách až nakonec. Těsto je potřeba opět pořádně hníst (5-10 minut) za postupného vmíchávání druhé vody. Vznikne krásné jemné a vláčné těsto. To se nechá 1,5 hodiny kynout. Poté se z těsta utvoří 5 bochánků, z nichž se vyválí bagety. Na plechu se nechají další hodinu nakynout. Trouba se nechá rozehřát na 240 st., do trouby dospod vložte starou pánev nebo hrneček kvůli tvoření záparu. Před vložením bagety nařízněte. Jakmile plech s bagetami vložíte do trouby, vlijte trochu vody do rozpálené pánve vespod. Bagety se pečou cca 20 minut.
Zbytek fermentovaného těsta můžete nechat v lednici až 3 dny a používat ho.
Výsledek je takový, aspoň pro mně, že na to, jak je to pracný postup, tak chuť je stejná jako rustikální bageta s bramborou, kterou dělám jindy.