Mnoho lidí koprovou omáčku asi rádo nemá, spíš bych měla napsat, že víc než míň. Jako dítě jsem ji taky nemusela, hlavně když ji ve škole dělali překyselenou, já mám radši sladkou.
Jak na koprovou omáčku?
jíška (sádlo + hladká mouka)
vývar
mléko
smetana
kopr
sůl
ocet
Z jíšky a vývaru se udělá základ omáčky, pořádně ho rozmíchejte, ať v něm nejsou hrudky. Do tohoto základu přilejte mléko a udělejte pěknou akorát hustou omáčku, přilejte i trochu smetany na zjemnění omáčky. Osolte podle chuti a přidejte buď čerstvě nasekaný kopr nebo mražený. Úplně nakonec přidejte ocet podle chuti, jak ji chcete kyselou, ale opatrně 🙂 I když, manžel si koprovou omáčku dokyseluje, protože ji má rád kyselou, a to jen slyším, jak ocet teče proudem 😀
Koprovou omáčku můžete podávat s vařeným hovězím nebo vařeným vajíčkem a knedlíkem. Variaci s vařenými bramborami nemusím, tak ji nedoporučuji 😀