Jako obvykle jsem přemýšlela, co k večeři. Rohlíky, chleba, to je pořád dokola, krupičná kaše taky nejde dělat pořád, prostě to chtělo nějakou změnu. Docela máme oblíbené zapečené „toasty, sendviče“, ale už jsou takové obehrané. Tak jsem se vrhla na net a našla tyto křupavé uzlíky.
Základ je těsto na pizzu
Recept je velmi jednoduchý:
1 hrnek teplé vody
1/2 lžíce kvasnic
1/2 lžíce soli
2,5 hrnku mouky (použila jsem hladkou)
Hrnek vody se smíchá s kvasnicemi (přidala jsem špetku cukru na lepší vzejití kvasnic), nechá se 5 minut stát, aby vzešly kvasnice, následně se přidá hrnek mouky, zamíchá se, pak se přidá zbytek mouky (1,5 hrnku) a sůl, vše se pěkně promíchá v hladké těsto. Na míchání těsta nejraději používám ruční pohon, tzn. použiju vlastní ruku bez vařečky 🙂 Pokud je těsto řídké, přidejte ještě mouku, těsto se nemá moc lepit a přitom nesmí být hutné. Pěkně těsto propracujte. Nechte ho stát přikryté utěrkou cca 20 minut.
Jak na křupavé uzlíky?
Těsto na pizzu vyklopím na pomoučněný vál, uválím nohavici, kterou pak nakrájím na menší kousky, z tohoto množství jsem udělala 14 kousků. Jednotlivé kousky pak vyválím do válečku a smotám do uzlíku, kladu je vedle sebe do formy. Nemusí se na sebe moc mačkat, ještě se nechají trochu nakynout a při pečení se taky zvětší.
Opět je přikryju utěrkou a nechám chvíli kynout, cca 5 – 10 minut, mezitím si rozehřeju troubu na 200 st. Pečou se cca 20 minut, jakmile začnou chytat barvu, vytahuju je, protože se ještě budou dozapékat.
Než se uzlíky upečou, nachystám si, čím chci uzlíky naplnit – kuřecí prsa jsem ugrilovala a nakrájela na kousky, pesto na namazání, mozzarella a rajčata na zapečení. V hrníčku je rozpuštěné máslo s česnekem a petrželkou na pomazání.
Ihned po upečení celé kolo uzlíků vyklopím na prkénko a rozříznu napůl. Spodní díl vrátím do formy a začnu skládat náplň. Kuřecí maso rozprostřu po celém kole, na půl namažu pesto, druhou půlku pak pokladu rajčaty, na celé pak naskládám mozzarellu. Teď už jen najít, jak správně přiklopit uříznutý vrch, aby seděl se spodním dílem 😀 Vrch pomažu máslem s česnek a petrželkou a dám dopéct do trouby, cca 10 – 15 minut.
Jakmile je vrch zlatý, mozzarella rozpečená a domem se line krásná vůně, je hotovo.
Uzlíky jsou opravdu krásně křupavé a chutnaly i druhý den, ne že by jich moc zbylo 😉 Kousky se pak šikovně odtrhávají po jednotlivých uzlících.