Letní jídlo v zimě 🙂 samozřejmě, že nejlépe lečo chutná připravené z čerstvých surovin, tedy v létě, ale když se v létě zavaří základ na lečo, tak je chutné i v zimě. Recept popíšu vařený z čerstvých surovin, ale dnes jsem použila zavařené. Někdo zavařuje lečo i s cibulí, my doma zavařujeme jen papriku a rajčata. Měla jsem možnost srovnat obě varianty, ta naše mně přijde chutnější.
Jak uvařit lečo?
paprika
rajčata
cibule
měkký salám (špekáček)
vejce
sůl
pepř
sádlo/olej
Cibule se nakrájí na kostky, paprika na proužky, rajčata na měsíčky. Na sádle se osmaží cibule dozlatova, poté se přidá paprika, která se lehce podusí. Než paprika změkne úplně, přidají se rajčata a opět se vaří do měkka. V mezičase se lečo oslí a opepří. Samozřejmě se musí občas zamíchat, aby se nepřipálilo. Ke konci se přidá na nakrájený salám a chvíli se nechá v leču prohřát. Úplně nakonec se do leča vrazí vejce, rozmíchají se a provaří, případně se lečo dochutí.
Když jsme byli malí, maminka nám lečo sladila, asi abychom ho snědli 🙂 Dodneška ho mám takto ráda, ale manžel se mně směje. Výborné je třeba lečo „natřít“ na čerstvý krajíc chleba a posypat ho nastrouhaným tvrdým sýrem, který se na teplém leču roztaví.