Linecké patří k základnímu vánočnímu cukroví asi ve většině domácností, u nás tomu není jinak. Recept nemám žádný speciální, používám z Babiččiny kuchařky, kterou jsem dostala od rodičů jako mladá holka, variantu Jemné linecké těsto.
Jak na linecké?
210 g hladké mouky
140 g tuku
70 g mletého cukru
citrónová kůra
1-2 žloutky
vanilka
Tuk se nechá změknout a pak se všechny suroviny zpracují v těsto, které se nechá v chladu odpočinout. Po odpočinutí a ztuhnutí těsta se vyvaluje na cca 3 mm a vykrajují se z něj různé tvary, které se pečou v troubě na 170 st. do zlata. Když se vám trochu připeče (do hněda), můžete tvrdit, že máte kakaové linecké 😀
Po upečení a vystydnutí vykrajovaných lineckých tvarů se slepují vždy 2 kousky k sobě. Jakou marmeládu použijete, je na vás. U nás vévodí domácí malinová nebo meruňková, případně směs malinovo-rybízové.