Poctivý domácí vláčný závin, to je panečku dobrota 🙂 Nebuďte líní a pusťte se do něj. Nejhorší je namlít mák 😀
Jak na makový závin?
Náplň:
mletý mák
mléko
kakao
cukr
skořice
marmeláda
strouhaný perník nebo mleté piškoty
Těsto:
500 g hladké mouky
1/4 l mléka
40 g kvasnic
50 g cukru
2 žloutky
200 ml oleje
sůl
V hrnci se svaří mléko, jakmile začne mléko vřít, vsype se do něj mák, který se tak spaří. Mák s mlékem se chvíli povaří, poté se vmíchají ostatní suroviny. Výsledná maková směs má být tak akorát hustá, aby se dobře mazala, ale neroztékala se.
Těsto na závin jsem udělala olejové. Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vzejít kvásek, do něj se pak přidají ostatní suroviny a vymíchá se těsto. I když to na začátku vypadá, že je málo mouky, nebojte se, vše se dobře smíchá a těsto bude nelepivé. Klasicky se nechá těsto nakynout.
Po vykynutí se těsto rozdělí na 2 díly. Z každého dílu se vyválí plát, který se potře makovou náplní a sroluje do závinu. Na plechu se nechají záviny ještě trochu nakynout než se rozpálí trouba. Před pečením se záviny potřou rozšlehaným vajíčkem. Záviny peču na cca 180 st. do zlatova.
Pak už si jen uvařte dobré kafe nebo kakao a pusťte se do závinu 🙂