Ne že bych vdolky nevařila, ale maminka je prostě umí líp 🙂 Má je krásně nadýchané, jemné, prostě úžasné. Jo jo, mám se ještě co učit, ale já k tomu dojdu, třeba jednou až budu babička … Hmmm, i když, maminka je takovéto dělá odjakživa. To asi nedoženu 😀
Jak na vdolky?
1/2 l mléka
kvasnice
lžička cukru
2 žloutky
2 lžíce oleje
lžička rumu
hladká mouka
sůl
Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vzejít kvásek, do něj se přidají ostatní suroviny, mouka se poté vmíchává postupně tak, aby vzniklo hladké, vláčné těsto, které už jen lehce lepí. Nejlépe aby těsto dělalo bubliny 🙂 Maminka těsto míchá ručně za pomocí vařečky. Je to zajímavé, ale je to pracnější než použít vlastní ruku, proto já používám ruku 😀 Těsto se lehce popráší moukou a nechá se nakynout.
Po vykynutí těsta se z něj vykrajují lžící kousky, které se na pomoučněném vále vytvarují do vdolků a opět se nechají trochu nakynout.
Po vykynutí se vdolky smaží ve vyšší vrstvě sádla, aby neležely při smažení na dně pánve nebo kastrůlku.
Doma jsme měli vdolky vždy s čočkovou polévkou. Do čočkové polévky se z vdolkového těsta dělaly malé nočky, mňam. Malý kousek těsta se vyválel do válečku, ten se nakrájel na kousíčky a ty se zavařily do polévky.
Ke vdolkům jsme pak měli povidla, meruňkovou marmeládu a ochucený sníh z bílků. Ten se udělal tak, že se do ušlehaného sněhu vmíchal mletý cukr a nějaká marmeláda. Vdolek se pak pomazal marmeládou a nahoru potřel ochuceným sněhem.
Když mně sestra posílala fotky, tak se spletla v adrese a poslala je kamarádovi. Za chvíli jí přišla odpověď: „Taky bych si dal takovou dobrotu.“ 😀