Maminčiny vdolky

Ne že bych vdolky nevařila, ale maminka je prostě umí líp 🙂 Má je krásně nadýchané, jemné, prostě úžasné. Jo jo, mám se ještě co učit, ale já k tomu dojdu, třeba jednou až budu babička … Hmmm, i když, maminka je takovéto dělá odjakživa. To asi nedoženu 😀

Jak na vdolky?

1/2 l mléka

kvasnice

lžička cukru

2 žloutky

2 lžíce oleje

lžička rumu

hladká mouka

sůl

Z mléka, cukru a kvasnic se nechá vzejít kvásek, do něj se přidají ostatní suroviny, mouka se poté vmíchává postupně tak, aby vzniklo hladké, vláčné těsto, které už jen lehce lepí. Nejlépe aby těsto dělalo bubliny 🙂 Maminka těsto míchá ručně za pomocí vařečky. Je to zajímavé, ale je to pracnější než použít vlastní ruku, proto já používám ruku 😀 Těsto se lehce popráší moukou a nechá se nakynout.

Uhnětené těsto na vdolky

Po vykynutí těsta se z něj vykrajují lžící kousky, které se na pomoučněném vále vytvarují do vdolků a opět se nechají trochu nakynout.

Vyházené vdolky na vál

Po vykynutí se vdolky smaží ve vyšší vrstvě sádla, aby neležely při smažení na dně pánve nebo kastrůlku.

Usmažené vdolky

Doma jsme měli vdolky vždy s čočkovou polévkou. Do čočkové polévky se z vdolkového těsta dělaly malé nočky, mňam. Malý kousek těsta se vyválel do válečku, ten se nakrájel na kousíčky a ty se zavařily do polévky.

Čočková polévka

Ke vdolkům jsme pak měli povidla, meruňkovou marmeládu a ochucený sníh z bílků. Ten se udělal tak, že se do ušlehaného sněhu vmíchal mletý cukr a nějaká marmeláda. Vdolek se pak pomazal marmeládou a nahoru potřel ochuceným sněhem.

Maminčiny vdolky

Když mně sestra posílala fotky, tak se spletla v adrese a poslala je kamarádovi. Za chvíli jí přišla odpověď: „Taky bych si dal takovou dobrotu.“ 😀

 


Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *