Už dlouho jsem vídala spoustu receptů na různé masové kuličky a ve všech je vychvalovali, jak jsou úžasné. Taky jsem chtěla vyzkoušet něco jiného než sekanou, karbanátky, čevabčiči atd. Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet následující recept na masové kuličky ve smetanové omáčce.
Co potřebujete na masové kuličky ve smetanové omáčce?
mleté maso
1 cibule
stroužek česneku
2 rohlíky
mléko
oregano
2 lžíce worchesteru
sůl
pepř
1 vejce
1/2 hrnku petrželky
Na omáčku:
1 hrnek kuřecího vývaru
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
menší stroužek česneku
1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
sůl
pepř
šlehačka
parmezán
mozzarella
Dva rohlíky se natrhají na kousky, zalijí mlékem a nechají se změknou. Na změklé rohlíky se přidají ostatní suroviny (cibule najemno nakrájená, stroužek česneku nastrouhaný) a vše se pořádně zamíchá. Pak se tvoří menší kuličky, které se kladou na pekáč. Kuličky se nechají opéct z obou stran, z každé strany cca 10 minut na 200 st.
Než se kuličky upečou, uvaří se omáčka. Do rozpáleného oleje se přidá česnek a vzápětí hladká mouka, vytvoří se zásmažka, do ní se opatrně za míchání vlije kuřecí vývar. Dobře míchejte, ať se nevytvoří hrudky. Do uvařené omáčky se pak vmíchá muškátový oříšek, nastrouhaný parmezán, sůl, pepř a nakonec se vmíchá šlehačka.
Uvařenou smetanovou omáčkou se polijí předpečené masové kuličky a pokladou se nakrájenou mozzarellou.
Kuličky se dají dopéct do trouby na cca 30 minut.
K masovým kuličkám se hodí jako příloha brambory (vařené, pečené) nebo hranolky.