Už dlouho mě lákalo vyzkoušet bramborový závin, ale ne vařený, pečený a to na sladko i na slano. A protože se z manžela stal Garfield a k obědu chtěl lasagne (po nedlouhé době), tak jsem při přípravě uzmula kousek mletého masa a udělala bramborový závin. Sladký bramborový závin jsem udělala s povidly.
Jak na bramborový závin?
vařené brambory ve slupce
sůl
hrubá mouka
vejce
Ještě teplé brambory oloupu a najemno nastrouhám, přidám k nim hrubou mouku, jedno celé vejce a sůl a vypracuji těsto. Ještě předtím si ale připravím masovou náplň, protože s těstem je pak potřeba rychle pracovat.
Těsto vyválím na středně tenký plát, potřu náplní, zabalím a přenesu na plech.
Na plechu těsto potřu rozpuštěným sádlem a dám péct, cca 170 st. do zrůžovění. Oba bramborové záviny, jak sladký, tak i slaný jsou velmi chutné, teda aspoň pro ty, kteří mají rádi bramborové těsto.