Recept na perníčky mám už spoustu let, je výborný, perníčky jsou hned měkké, takže není potřeba nechat je odležet. Ale tak nějak jsem letos dostala chuť (ne že bych se nezajímala už dřív) upéct perníčky z žitné mouky. Ani by mně nevadilo nechávat je odležet, ale ze začátku jsem nemohla natrefit na ten správný recept, hih, ten jsem odhadovala podle ingrediencí 🙂 Nakonec mě ale zaujal recept na kitchenette.cz a musí se nechat, asi je to ten pravý. Po ochutnání jednoho perníčku jsem konstatovala, že to jsou ty perníčky, na které jsem měla celou dobu chuť. Jaké ale jsou ve výsledku, neřeknu, protože jsem fakt ochutnala jen ten jeden a zbytek až na Vánoce.
Jak na perníčky z žitné mouky?
250 g medu
250 g žitné hladké mouky (použila jsem žitnou chlebovou co z ní peču chleba)
1 žloutek
63 g cukru moučka
1/4 lžičky jedlé sody
1/8 lžičky prášku do pečiva
cca 1 lžička perníkového koření
špetička soli
1 lžička kakaa (příště dám víc, ať jsou perníčky ještě tmavší)
Původní recept je z 1 kg medu, tak jsem si dovolila toto množství rozčtvrtit, protože tolik perníčků by se u nás jedlo rok 😀
Med se rozehřeje, aby byl tekutý, a takto se zapracuje do mouky, směs je řídká. Tato směs se nechá vychladnout, protože se pak do ní budou zapracovávat vajíčka s jedlou sodou a práškem do pečiva, tak aby se vajíčko nesrazilo a prášek se sodou nezačaly bobtnat. Když je směs vychladlá (vyzkoušejte uvnitř směsi, ne jen na povrchu 😀 = vlastní zkušenost), zapracujte ostatní suroviny. Chce to silnou ruku nebo robota, já tedy používám vlastní ruku, těsto je totiž hodně lepivé, ale nebojte se, dá se vychladnou a ztuhnout a pak se s ním bude dobře pracovat.
Když je tedy těsto dobře prochladlé a ztuhlé, vyválí se na placku cca 3-4 mm tlustou a z ní se vykrajují tvary. Perníčky se pečou v troubě na cca 155 st do světle hněda, nepřepečte je, aby nebyly vysušené, o to déle se pak musí nechat naležet. Když se Vám to dobře povedu, budou docela měkké hned po upečení. Po upečení a sundání z plechu je potírám vejcem, aby byly pěkně lesklé.
Nakonec se perníčky zdobí bílkovou cukrovou polevou. To zvládnou i děti 🙂