Piškotová roláda

Piškotovou roládu mám spojenou se vzpomínkami na babičku. Když jsem byla malá, babička ji velmi často pekla, a já si vždycky myslela, že je hrozně složitá na přípravu. Dlouho jsem odolávala jejímu pečení až jednou jsem se odhodlala a zkusila. A ejhle, ono to není vůbec složité a nejlepší je „vykašlat se“ na nějaké nastavované těsto a udělat pořádné piškotové těsto.

Jak na piškotové těsto?

4 vejce

4 lžíce mletého cukru

4 lžíce polohrubé mouky

špetka soli

Na velký plech stačí těsto ze 4 vajec (může být i ze 3). Postup je jednoduchý. Ze všech vajec oddělím žloutky a bílky, z bílků a špetky soli ušlehám tuhý sníh. Když je sníh hotový, zašlehávám postupně vždy žloutek, jednu lžíci cukru a jednu lžíci mouky, pak zase žloutek, cukr, mouku atd. Nepřidává se žádný prášek do pečiva. Jakmile jsou všechny suroviny zašlehané, naleju těsto na plech pokrytý pečicím papírem, rozetřu ho rovnoměrně do všech stran a koutů a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 st.

Příprava piškotového těsta

Těsto se peče celkem krátce, dozlatova. Po upečení se piškotový plát pokryje navlhčenou utěrkou a i s pečicím papírem se smotá do rolády. Nechá se vychladnout a pak se potírá. Dá se to udělat i bez navlhčené utěrky, ale trošku hůř se odstraňuje pečicí papír, ale dá se.

No a teď už nezbývá nic jiného než piškotové těsto potřít. Já nemám ráda máslové krémy a hlavně mám dostatek domácích marmelád, takže potírám marmeládou. Dnes to byla malinová, příště mám nařízenou meruňkovou 🙂

Zamotání piškotové rolády

Roládu nechte vystydnout a natáhnout vlhkost a chuť náplně.

Piškotová roláda s malinovou marmeládou

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *