Na dnes jsem měla naplánováno hovězí. K dispozici byla kližka, takže co s ní? Guláš jsem nechtěla a navíc jsem měla chuť na něco pikantního. Rozhodla jsem se tedy uvařit pomalu pečenou kližku v BBQ omáčce (recept je z Alberta) a k tomu jsem si vymyslela naplnit tímto masem bulky, které potom zapeču. Přemýšlela jsem, že bych bulky mohla udělat z těsta na pizzu, které jsem použila nedávno, ale to nebylo ono, tak jsem na netu našla recept na mléčné těsto, které používají v Číně 🙂
Pomalé pečení hovězího
Za všeho nejdříve je potřeba upéct pomalu hovězí maso. Proč pomalu? Protože je pak krásně jemné, žádná tuhá podešev.
Maso se obalí ve směsi koření –
1 lžíce mleté papriky
1 lžíce mletého chilli (to je na hodně pálivou verzi)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1 lžička pepře
1 lžička česnek (sušeného, ne čerstvého)
a dá se do pekáčku na BBQ omáčku –
125 ml vody
350 g kečupu (dávám odhadem)
3 lžíce jablečného octa
110 g cukru krystal
3 lžíce worchesteru
1 pálivá paprika
1 najemno nakrájená cibule. Pekáč zakrýt a dát péct na 160 st. na 4 – 6 hodin.
Upozorňuji, že maso je velmi pikantní 🙂 Mezitím, co se maso peče, si připravíme těsto na bulky na naplnění.
Bulky z mléčného těsta
Pro přípravu těsta je potřeba:
5 a 1/3 hrnku hladké mouky
2/3 hrnku vody
1 a 1/3 hrnku mléka
1/3 hrnku cukru
1 čajová lžička soli
4 čajové lžičky kvasnic
2 vejce
4 čajové lžičky másla
Z 1/3 hrnku mouky, ze 2/3 hrnku vody a 1/3 hrnku mléka se uvaří hustý bešamel. Zatímco chladne, smíchají se v míse ostatní ingredience, ke kterým se přidá bešamel. Těsto se musí dobře propracovat, nejlepší je opět použít ruční pohon 🙂 Jakmile je těsto dobře uhnětené, zakryje se utěrkou a nechá se hodinu kynout. Poté se dá na vál a udělají se jednotlivé bulky, z tohoto množství to vychází na 16 dílů.
Jakmile je maso upečené, vytáhneme ho na talíř a natrháme ho drobné kousky. Z dílků těsta vyválíme kulaté placky, do kterých vložíme maso, přidala jsem i trošku omáčky, aby to po upečení nebylo moc suché, a vytvoříme kouli, kterou pevně uzavřeme. Naplněné těstové koule dáme na plech a necháme další hodinu kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 200 st. a postupně snižujeme na 175 st. Pečeme cca 20 – 25 minut, začnou pěkně zlátnout.
Potom už jsem jenom nakrájela jako přílohu rajčata, přidala trochu omáčky, do které jsem si bulku plněnou masem namáčela, a nechala si chutnat 🙂 Dala by se k tomu nakrájet i cibule jako příloha.
A výsledná podoba plněných BBQ bochánků na talíři je zde.
P.S. Z části těsta jsem udělala sladké bochánky bez náplně, ale i plněné nutelou.