Další z mnoha dobrých klasik, která se dá dokonce vařit ve více variantách.
Jak na rajskou omáčku?
sádlo (olej)
hladká mouka
voda nebo hovězí vývar
rajský protlak
cukr
sůl
variantně: skořice, šlehačka
Ze sádla a oleje se vytvoří zásmažka, do ní se za neustálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, vlije voda nebo vývar a vytvoří se základ omáčky. Do tohoto základu se zamíchá rajský protlak, osolí se a přidá se cukr. Oslazení je na každém, jak kdo má rád. Toto je už hotová základní rajská. Další varianta je, že se přidá skořice.
A ještě další vylepšení je zjemnění rajské šlehačkou.
Jak uvařit hovězí maso?
Základ je koupit dobré hovězí, to by už dnes nemusel být problém 🙂 Ale je fakt, že někdy je u řezníka nádherné hovězí maso, jindy se mně ale nelíbí, chce si to počkat. Na vaření kupuju přední hovězí, kližku nebo kosti s masem.
Do hrnce se dá vařit voda, než voda začne vřít, nachystejte si koření (kuličky pepře, nového koření) a kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Jakmile začne voda vřít, vložte do ní omyté maso, koření a zeleninu. Teď už jen vařte maso do měkka. Pro urychlení vaření použijte papiňák.
Místo vařeného masa můžete k rajské uvařit vajíčko. Jako přílohu si můžete vybrat knedlíky nebo těstoviny.
P.S. Jiná třída je rajská připravená z čerstvých rajčat, ale to až budou na zahradě 🙂