Ten už jsem neměla asi 100 let 🙂 Vždycky jsem si udělala jen rýžovou kaši, ale dnes jsem se rozhodla, že se pustím do nákypu. Sice jsem si musela na oběd počkat, ale pro mě to stálo za to.
Jak na rýžový nákyp?
150 g rýže
0,7 l mléka
sůl
50 g másla
120 g mletého cukru
4 vejce
kůra z citronu
Rýže se propláchne vodou, pak se smíchá se solí a mlékem a uvaří se do měkka. Po uvaření se nechá vystydnout. V misce se utře změklé máslo s cukrem, pak se zašlehají žloutky, kůra z citronu, případně vanilka. Z bílků se ušlehá sníh. Vystydlá rýže se promíchá s máslovou směsí a sněhem z bílků. Kdo chce, může přidat i rozinky. Tato rýžová směs se nalije do pekáčku a na cca 180 st. se peče dozlatova.
Rýžový nákyp můžete podávat samotný, nebo s kompotem, třeba i posypaný skořicí.