Včera jsme byli v Ikea, u občerstvení k nám zavanula vůně skořicových šneků. Když jsem ale uviděla tu cenu (90 Kč za 6 šneků), tak jsem se zhrozila a řekla, že je upeču doma. Recept mám už odzkoušený, tedy žádný problém.
Jak na skořicové šneky?
Těsto:
75 g tuku
100 ml mléka
1/2 kostky kvasnic
2 lžíce cukru
250 g hladké mouky
sůl
Náplň:
100 g tuku
100 g cukru
3 lžíce skořice
Z mléka, cukru a kvasnic se připraví kvásek, do něj se zamíchá změklý tuk, sůl a mouka, uhněte se hladké nelepivé, ale ne moc tuhé těsto. Těsto se nechá 30 minut kynout, aby alespoň zdvojnásobilo objem. Poté se těsto rozválí na placku cca 3-5 mm tlustou. Ze změklého tuku, cukru a skořice se utře náplň, kterou se celá vyválená placka potře. Takto namazaná placka se zamotá a z vytvořené rolády se krájí cca 1,2 mm tlustá kolečka, která se na plocho kladou na plech.
Šneky se nechají kynout, než se rozpálí trouba na 220 st., pak se pečou 10 minut. Pravé „severské“ šneky se před pečením sypou hrubozrnným cukrem a po upečení se mažou sladkým rozvarem. Pro mě jsou šneky sladké až až, takže sypání a mazání vynechávám 🙂 Pozor, mizí hrozně rychle.