Jak na škubánky s mákem
Kdo si pamatuje školní jídelnu? Neměla jsem škubánky ráda, ale člověk se mění, a já na ně dostala hroznou chuť ? Tyto jsou mnohem lepší ?
500 g brambor (typ B nebo C)
85 g hrubé mouky
sůl
mletý mák
máslo
cukr moučka
Brambory se oškrábou, nakrájí na kousky, lehce osolí, zalijí vodou a uvaří, ale uvařit ne úplně doměkka, musí být měkké ale ne rozvařené! Potom část vody slít bokem (možná se bude hodit) tak, aby byly brambory zpola ve vodě. Zasypat moukou, udělat do nich pár šťouchů a nechat 20 minut pařit na teplém sporáku, kde se dříve brambory vařily. Potom vařečkou dobře utřít, aby vznikla jemná hmota bez kousků brambor. Pokud je moc hutná, může se přidat dříve slitá voda, ale ne moc, opatrně. Nu a teď už se jen lžící vykrajují, tedy vyškubávají, noky/šišky /válečky… jak to kdo nazve ? Lžíce se může vždy namočit v rozpuštěném másle, ale jde to i bez. Já použila 2 lžíce. Na talíři se pak už jen posypou mletým mákem, cukrem a polijí rozpuštěným máslem.