Abych to správně nazvala, byl by nadpis docela dlouhý, proto jsem zvolila jednoduchý výraz. Správně by to tedy bylo „zapečené vepřové plátky se smetanovými bramborami v jednom pekáči“. Trochu dlouhé, že? 😀 Naštěstí je příprava kratší.
Takže jak na smetanový pekáč?
brambory
vepřové maso (klidně i kuřecí)
cibule
sůl
pepř
smetana
tvrdý sýr
vegeta
Brambory jsem pořádně umyla a nakrájela na silnější plátky (cca 7 mm), tyto plátky jsem pak vyskládala do vymazaného pekáče a lehce je osolila, ne moc. Plátky brambor jsem pokladla plátky cibule a navrch na to položila naklepané vepřové plátky, samozřejmě osolené a opepřené. Nakonec jsme vše zalila smetanou smíchanou s troškou vegety na ochucení, proto se brambory moc nesolí, protože nasáknou sůl ze smetany.
Pekáč se šoupne do trouby a nechá se pomalu péct (170 st.). Když je smetana trochu víc vypečená, posype se pekáč nahoře tvrdým sýrem a nechá se to dopéct.