Sofijské řízky

Recept na sofijské řízky přinesl manžel, takže jen budu předávat, jak jsem se naučila.

Dříve jsme k sofijským řízkům přidávali samé chutné nezdravé přílohy, vařili jsme hranolky a přidávali na talíř majonézu, ale postupem času se nám tyto přílohy zajedly, proto k nim dnes vaříme buď pečené brambory ve slupce nebo mačkané brambory, které nasáknou šťávu ze zeleniny a jsou tak ještě chutnější. Na majonézu nebo tatarku jsme zapomněli úplně. Ale chutnalo to móóóc dobře i předtím 🙂

Jak na sofijské řízky?

plátky vepřového masa (používám vepřovou pečeni)

sůl

pepř

rajčata

papriky

česnek

tvrdý sýr

Papriky se nakrájí na proužky, rajčata na menší kousky, buď měsíčky nebo kostky. Na sádle se nejdřív podusí paprika, pak se přidají rajčata a celé se dusí do měkka a nechá se odpařit voda. Když jsou rajčata a papriky měkké, směs se osolí, opepří a přidá se mačkaný česnek. Výsledná směs má být velmi pikantní.

V mezičase, co se vaří zelenina, si připravím maso. Plátky vepřového dobře naklepu, osolím, opepřím a obalím v mouce.

Zeleninová směs a maso

Obalené plátky masa osmažím na pánvi z obou stran, jak jsou plátky osmažené, vložím je na zeleninovou směs, kterou jsem dala do zapékací misky. Maso posypu nastrouhaným sýrem (použijte takový, který se rozpéká, třeba gouda) a dám zapéct do trouby na 180 st, až se sýr rozteče a začne zlátnout.

Příprava masa
Zapečené maso

Jak už jsem psala výše, jako přílohu dáváme mačkané brambory.

Sofijské řízky

 


Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *