Španělský ptáček

Pamatuju si, že jako dítě jsem je neměla ráda, špekáček a okurku jsem vždycky dávala pryč, vajíčko bylo dobré a maso jsem jakžtakž snědla. No, ne že bych si na nich dneska kdovíjak pochutnávala, ale když si je dám jednou za čas, tak je ráda sním. Ale manžel, ten se po nich míní utlouct. Jednou jsem udělala obr ptáčky, že i on si dal jen půlku jednoho 😀 No, aspoň zbylo na další den. Dnes bylo maso bohužel malé, takže byla porce jen na dnešek, asi bude zítra plakat 😉

Co je potřeba na španělské ptáčky?

hovězí maso (roštěná nebo zadní)

sůl

pepř

hořčice (plnotučná nebo dijonská)

sterilovaná okurka

vejce

špekáček

slanina (buď klasická od řezníka nebo anglická)

cibule

Na začátku si nachystám suroviny na náplň. Hih, teď bych mohla napsat, že si musím zavařit okurky, ale to bych to vzala hodně obšírně. Takže si jen uvařím vajíčko, nakrájím špekáček, okurky a slaninu. Slaninu dávám spíš klasickou od řezníka, takový ten velký slaný kus, jenže dnes doma došla, ale byla po ruce anglická, tak jsem do ptáčků dala ji. Ještě si nakrájím cibuli. Potom si hodně na tenko naklepu hovězí maso.

Potřebné suroviny

Maso osolím, opepřím, potřu hořčicí a na jeden konec masa naskládám vařené vajíčko (čtvrtky), okurku, špekáček a slaninu. Poté maso dobře zabalím a svážu ho nití, aby náplň nevypadávala. Cibuli osmažím na sádle, pak osmažím i ptáčky, zaliju vodou, trochu osolím a nechám dusit dokud maso nezměkne.

Příprava španělských ptáčků

Když je maso měkké, vyjmu ho na talíř, abych mohla zahustit šťávu a udělat z ní omáčku. Zahušťuji moukou rozkvedlanou ve vodě. Do omáčky ještě přijde nastrouhaná sterilovaná okurka a vařené vajíčko nakrájené na drobné kousky. Omáčku dochutím, vložím ptáčky, nechám je ještě prohřát a je hotovo. Jako příloha může být rýže nebo i houskový knedlík.

Španělský ptáček

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *