Husu jsem asi nikdy nejedla, babička husy sice mívala, dokonce si pamatuju jak je krmila, ale nevzpomínám si, že bych ji někdy jedla. Pořád všichni mluví o svatomartinské huse, no asi na ní něco musí být. Letos tedy uzrálo rozhodnutí, že ji vyzkoušíme. Zašla jsem k našemu řezníkovi a koupila husu. No husu, husu macka 😀 Vážila totiž 5,7 kg. Naštěstí se nám ji podařilo rozpůlit, takže jsem pekla jenom půlku.
Jak upéct svatomartinskou husu?
husa
sůl
kmín
Víc k tomu není potřeba. Každý má jiný recept, mně stačil tento jednoduchý. Protože jsem měla husu v mrazáku, tak jsem ji večer před pečením vytáhla a nasolila. Druhý den ráno v 6 hod jsem ji ještě lehce posypala kmínem a dala péct zakrytou (bohužel pekáč s víkem byl huse malý, tak jsem ji musela dát na plech a zakrýt alobalem). Nejdříve jsem ji pekla na 150 st, cca po 4 hodinách jsem pak teplotu zvýšila na 200 st, ale dál pekla zakrytou. Po další hodině a půl, až byla měkká, jsem ji odkryla a dopékala nezakrytou, aby chytila barvu a kůže se pěkně dokřupava upekla. Při odkrytí jsem ještě odebrala vypečený tuk, aby v něm neplavala.
Takto vypadala po upečení.
K huse jsem uvařila knedlíky a zelí. Zelí byly 2 druhy, klasické kysané a kedlubnové.
A jak husa chutnala? Jako pečený krocan 😀