V podstatě je to Apple pie, ale jsme v Česku, tak budeme mluvit česky 🙂
Koupila jsem v sadu jablka a měli tam i nějaké horší, vzala jsem je na štrůdl. Štrůdl bývá ovšem celkem často, tak jsem si řekla, že vyzkouším něco jiného. A protože jsem pořád narážela na recepty na apple pie, rozhodla jsem se ho vyzkoušet. Nejhorší bylo, že u skoro všech receptů píšou – použijte těsto. Ale jaké těsto? Pustila jsem se tedy do hledání těsta na pie. To byla nakonec rychlovka a jednoduchá věc.
Těsto na pie neboli koláč
1 hrnek hladké mouky
špetka soli
1 lžíce moučkového cukru
6 lžic změklého tuku (Hera)
4 lžíce vody
Vše se smíchá dohromady a vypracuje se hutné těsto. Toto množství je akorát na kulatou dortovou formu, vyválí se na tenký plát a vloží do formy. Okraje můžete trochu ozdobit 🙂
Po vyložení formy těstem se na těsto nakrájí jablka, pěkně na tenké plátky. Protože jsem použila kyselejší jablka, lehce jsem je posypala cukrem, ale opravdu lehce. Nahoru totiž přijde cukrová drobenka.
Příprava cukrové drobenky
polohrubá mouka
cukr krupice
vanilkový cukr
skořice
změklý tuk (Hera)
Vše se prohněte, až vznikne tak akorát sypací drobenka. Pokud je moc mastná, přidejte mouku.
Drobenkou pak vydatně posypte jablka na koláči a dejte péct. Pekla jsem na 170 st., cca hodinu, jablka musí změknout a pustit šťávu.
Koláč nechte trochu vychladnout, vypečená šťáva z jablek zatuhne a koláč krásně zvláční.