Teda dneska se povedla, fakt byla výborná (musím se pochválit 😉 ) Nevím proč, ale jako mladší jsem si myslela, že žemlovka je složité jídlo. Dneska ji mám za pár minut naskládanou a pak se už jen peče sama.
Takže jak na žemlovku?
staré rohlíky
jablka
tvaroh
cukr
skořice
vejce
mléko
Pekáč si vymažu sádlem, na dno pekáče vyskládám rohlíky nakrájené na tenké plátky, ty potřu tvarohem (používám vaničkový), posypu cukrem a klidně i lehce skořicí, na tvaroh nakrájím jablka na tenké plátky, opět posypu cukrem a skořicí, další vrstvy se opakují do výše podle potřeby. Vrchní část zakončím rohlíky. Vejce vyšlehám se špetkou soli a pak ještě s mlékem, tuto směs pak naleju na naskládané vrstvy, aby byly rovnoměrně zalité, a dám péct na 180-200 st. Když začíná být žemlovka upečená, vyšlehám si bílek, do kterého na konci zašlehám mletý cukr. Sladkým sněhem potřu vršek žemlovky a nechám dozapéct. Pak už jen na talíři posypu cukrem.