A opět jablka v akci 🙂 Je podzim, tak je to jasné. Abych pořád nepekla apple pie nebo štrúdl (už bych ho mohla upéct a dát sem recept), tak jsem upekla jinou verzi jablečného koláče. Má jiné těsto a nemá drobenku, takže výsledná chuť je také lehce jiná.
Příprava jablečného koláče
1 hera
450 g hladké mouky
4 žloutky
250 g mletého cukru
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
Toto množství těsta je na velký plech, do kulaté formy jsem dělala jen z 1/3. Těsto je převzaté z receptu na Hraběnčin koláč, na ten určitě ještě dojde 🙂
Hera se nechá změknout a pak se smíchá a uhněte nelepivé těsto, je podobné těstu na linecké. Ze 2/3 těsta se vyválí placka o rozměrech formy, vloží se do formy. Na těsto se nastrouhají jablka, posypou se cukrem a skořicí. Ze zbylé 1/3 těsta se vyválí druhá placka, která se nakrájí na proužky. Ty se poskládají na jablka a přitisknou k okraji těsta ve formě.
Koláč jsem pekla na cca 170 st., dokud není těsto zlatavé a jablka nepustí šťávu.