Jablečný koláč

A opět jablka v akci 🙂 Je podzim, tak je to jasné. Abych pořád nepekla apple pie nebo štrúdl (už bych ho mohla upéct a dát sem recept), tak jsem upekla jinou verzi jablečného koláče. Má jiné těsto a nemá drobenku, takže výsledná chuť je také lehce jiná.

Příprava jablečného koláče

1 hera

450 g hladké mouky

4 žloutky

250 g mletého cukru

špetka soli

1/2 prášku do pečiva

Toto množství těsta je na velký plech, do kulaté formy jsem dělala jen z 1/3. Těsto je převzaté z receptu na Hraběnčin koláč, na ten určitě ještě dojde 🙂

Hera se nechá změknout a pak se smíchá a uhněte nelepivé těsto, je podobné těstu na linecké. Ze 2/3 těsta se vyválí placka o rozměrech formy, vloží se do formy. Na těsto se nastrouhají jablka, posypou se cukrem a skořicí. Ze zbylé 1/3 těsta se vyválí druhá placka, která se nakrájí na proužky. Ty se poskládají na jablka a přitisknou k okraji těsta ve formě.

Příprava jablečného koláče

Koláč jsem pekla na cca 170 st., dokud není těsto zlatavé a jablka nepustí šťávu.

Jablečný koláč

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *