Börek se špenátem a balkánským sýrem

Místo špenátu je mangold, ale ten špenát je nějak lepší pro představu 🤭

Těsto jsem dělala poprvé a musím říct, že dobrý 😉 Pracovalo se s ním fakt lehce.

Recept pro 1-2 osoby:

Na těsto:
125 g hladké mouky/flour
špetka soli/pinch of salt
83 g vody/water
olej na podmazávání/oil for liniment

Náplň:
špenát nebo mangold/spinach or chard
balkánský sýr nebo feta/feta
pepř/pepper
sušený česnek/powdered garlic

Na potření:
lžíce jogurtu/yoghurt
půl lžíce másla/butter

💚 Z mouky, soli a vody vypracovat těsto, pomazat ho olejem a nechat 20 minut odpočinout.
💚 Poté ho na namazané podložce nejdříve roztlačit jako koláč a pak ho postupně roztahovat na tenký hodně velký plátek. Nebojte se, jde to dobře. Pomáhejte si pomazáváním olejem. 💚 Těsto z obou stran přeložit do půlky, aby se hrany stran potkaly uprostřed.
💚 Do prostřední třetiny těsta dát polovinu nadrobeného sýru, polovinu špenátu/spařeného mangoldu, posypat pepřem a česnekem.
💚 Přeložit těsto přes náplň z jedné strany, dát druhou polovinu sýra a špenátu, lehce opět opepřit, očesnekovat, přeložit přes náplň z druhé strany.
💚 Vložit na plech, potřít jogurtem smíchaným s rozpuštěným máslem, posypat sezamem a třeba lněným semínkem.
💚 Péct na 180 st. dozlatova.


Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *