Langoše

Langoše jsou původu maďarského, ale sehnat je v Maďarsku je celkem těžká věc 😀 Maďarsko navštěvujeme celkem pravidelně, ale na langoše jsme narazili snad jen u Balatonu, asi si je spíš dělají doma než by je prodávali, tak jako my vdolky. Tento recept mám od tety ze Slovenska, mám i jiný, ale zatím zvítězil. Jestli je to originální recept nemůžu posoudit, ale všem dosud chutnal.

Jak na langoše?

500 g hladké mouky

3 vařené brambory

sůl

20 g kvasnic

cukr

150 – 200 ml mléka

1 lžíce oleje

Z mléka, špetky cukru a kvasnic udělám kvásek, vařené brambory hned za tepla nastrouhám nebo dobře rozmačkám vidličkou. Vše pak uhnětu v jemné těsto, které se nelepí, ale není hutné, asi tak nějak, jako dělám rohlíky nebo křupánky.

Uhnětené těsto na langoše

Těsto se nechá vykynout, cca 1 hodinu.

Vykynuté těsto na langoše

Z těsta potom vykrajuji větší kousky, větší než na vdolky, a na vále je roztáhnu do větší placky.

Langoše před smažením

Ještě chvíli se nechají nakynout a pak už se jen smaží ve vyšší vrstvě, smažím na sádle. Na potření si smíchám nastrouhaný česnek utřený se solí a olejem. Na posypání tvrdý sýr a případně kečup.

Langoše

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *