Pečené vepřové s mangoldem

Rozhodla jsem se upéct kousek vepřové krkovice, jako přílohu brambory, ale aby to nebylo jen tak suché, chtělo to nějakou „omáčku“. Rajčata s paprikou byly nedávno, zelí jsem nechtěla, „tož“ což takhle dát si … mangold alá špenát.

Mangold jsem si velmi oblíbila, roste ho hodně na malém prostoru, nemusím se patlat s malými lístky a chuťově i výživově je se špenátem rovnocenný. V létě jsem si nasbírala plno listů, oprala je, odstranila řapíky a pak je zamrazila pro další použití. Nu a dnes, jako když najdu 🙂

Jak na pečené vepřové s mangoldem?

Vepřové maso nasolím a okmínuju, kdo chce, může i načesnekovat, a malinko podliju. Pekla jsem ho pěkně pomalu zakryté, až bylo krásně měkké, tak jsem ho teprve odkryla a nechala dozapéct.

Ke konci pečení jsem si spařila mangold. Protože mám zamražené celé listy, tak je spařím celé, a až po scezení je nakrájím na malé kostičky. Na pánvi osmažím na kostky nakrájenou cibuli a přihodím spařený a nakrájený mangold. Lehce opeču, osolím, opepřím a přidám česnek. Dnes jsem využila skleničku domácího medvědího česneku od tchána, výborně se do špenátu/mangoldu hodí. Nakonec zaliju smetanou ke šlehání, krátce povařím a je hotovo.

Jako přílohu jsme dnes měli mačkané brambory, ale může být bramborový knedlík, gnocci nebo i houskový knedlík.


Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *