Receptem na tuto salsu jsem se inspirovala u domácích na dovolené v Chorvatsku, není úplně přesný, přesto mně tato salsa chutná a je velmi dobrá jako příloha k těstovinám, masům, zapečenému pečivu atd.
Jak na rajčatovou salsu?
rajčata
celer
cuketa
česnek
cibule
bazalka
sůl
Čerstvá rajčata se ostrým nožem na špičce nakrojí do kříže a spaří se v horké vodě. Po cca 1 minutě se horká voda slije a rajčata se zchladí studenou vodou a oloupe se slupka (já si tento postup zkracuji a loupu je rovnou z horké vody, jde to taky). Celer, cibule, cuketa, česnek se očistí, nakrájí na kousky a spolu s rajčaty nakrájenými na čtvrtky se vaří do měkka. Během varu se může směs osolit, případně i opepřit. Po rozvaření se směs rozmixuje, ještě se přidá nadrobno nakrájená bazalka a pak už jen stačí naplnit sklenice.