Že nevíte, co si pod tím představit? Je to jídlo našich babiček a dědečků. Jedná se o pečené bramborové taštičky plněné povidly.
Jak na šrajpichle?
vystydlé vařené brambory
2/3 hladké mouky
1/3 polohrubé mouky
vejce
sůl
sladká povidla
Brambory se uvaří ve slupce a nechají se dobře vystydnout, potom se najemno nastrouhají, přidají se ostatní suroviny a uhněte se tuhé těsto. Těsto se rozválí na cca 5 mm silný plát, z něj se vykrajují kolečka, na ta se dají povidla. Kolečka se přehnou a pořádně se zamáčknou kraje, aby vznikly taštičky.
Mezitím se rozehřeje trouba na 200 st. a v ní pekáček s vyšší vrstvou sádla. Plněné taštičky – šrajpichle se nakladou do rozpáleného sádla a pečou se dozlatova postupně z obou stran.