Rozhodli jsme se vyzkoušet udělat doma pořádný beef steak, tak jsme včera vyrazili k řezníkovi pro maso, a měli jsme štěstí. Zpoza pultu na nás koukala nádherná stařená hovězí roštěná, ideální maso na biftek. Paní prodavačka nám uřízla 2 cca 3 cm plátky, dohromady vážily 800 g 😀
Jak na beef steak?
stařená hovězí roštěná nebo svíčková
sůl
pepř
olivový olej
Hovězí maso se nechá hodinu dopředu odležet pomazané olivovým olejem. Poté se dobře rozpálí pevná pánev, nepoužívejte tenkou. Na olivovém oleji se pak prudce zatáhne beef steak. Délka zatažené z každé strany závisí na tom, jak chcete mít steak udělaný.
Rare – z každé strany cca 1-2 minuty
Medium rare – 2 minuty z každé strany
Medium – 3 minuty
Well done – více minut, to už nedělám 🙂
Steak jsem chtěla medium, vyšel cca medium rare. Po zatažení z obou stran se steak přendá na mísu nebo pánev, osolí a opepří se z obou stran, zakryje alobalem a ještě na cca 5 minut vloží do vyhřáté trouby.
Jako příloha byly pečené brambory a zeleninový salát.