Domácí loupáčky

Nejen dětem moc chutnají. Už dlouho jsem hledala recept a nějak pořád nemohla najít ten pravý, až se nakonec podařilo na kucharkaprodceru.cz. Nejsou úplně přesně jako ty kupované, ale velmi se jim blíží a jsou moc dobré, dokonce i jejich příprava je velmi jednoduchá. Musela jsem je péct dokonce 2 dny po sobě, no snad to nebude pravidlem péct je denně 😀

Jak na domácí loupáčky?

500 g hladké mouky

150 g másla (já dávám Heru)

100 g cukru krupice

špetka soli

1 vejce

30 g kvasnic

220 g šlehačky

Poprvé jsem zkoušela přesný postup podle receptu, tedy, že se smíchá mouka, tuk, cukr, sůl v míse do drobenky, lehce se zahřeje šlehačka, do ní se přidají kvasnice a žloutek, zamíchají se a pak se tato směs postupně zamíchává do drobenky.

Podruhé jsem vše smíchala bez vytváření drobenky a řekla bych, že výsledek byl stejný.

Příprava těsta na domácí loupáčky

Jaký postup zvolíte je na vás, těsto se potom nechá vykynout, po vykynutí se rozdělí na 2 kusy, z kterých se vyválí placky cca 30 cm v průměru. Placky se rozkrájí na 6 trojúhelníků, které se trochu rukama povytáhnout a od širšího kraje smotají ke špičce, špičaté rohy se lehce ohnou dospod, aby se nepřipalovaly. Loupáčky položte na plech špičkou trojúhelníku dospod, aby se při pečení neotvíraly.

Vytváření domácích loupáčků

Loupáčky se opět nechají nakynout, před pečením se potřou bílkem a posypou mákem. Trouba se rozpálí na 200 st., po vložení plechů s loupáčky do trouby se teplota stáhne na 150 st. a pečou se cca 20-25 minut, do zlatova. Po oba dny pekl manžel, říkal, že má zkušenosti z pekárny z brigády 😉

Po upečení se mají nechat vystydnout, aby se „nesrazily“, bohužel u nás neměly šanci se srazit, leda tak v žaludku 😀

Domácí loupáčky

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *