Jak na jidáše
K tradicím Zeleného čtvrtku patří i pečení a jedení jidášů. Jidáše jsou kynuté pečivo po upečení pomazané medem. Pečou se jako připomínka zrady Ježíše Jidášem, mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Recept:
500 g polohrubé mouky/flour
100 g másla/butter
250 ml vlažného mléka/milk
1 kostka droždí/yeast
4 lžíce cukru/4 tblsp sugar
2 vejce/eggs
Nechat vzejít kvásek, pak smíchat s ostatními surovinami, nechat 30 minut kynout. Po vykynutí vytvářet z kousků různé tvary připomínající provaz. Rozehřát troubu na 200 st. a péct cca 10-15 minut.
Mezitím si připravit mazání:
50 g másla/butter
40 ml rumu/rum?
2 lžíce medu/honey?
Vše smíchat, a jakmile jsou jidáše upečené, potírat.