Jidáše

Jak na jidáše

K tradicím Zeleného čtvrtku patří i pečení a jedení jidášů. Jidáše jsou kynuté pečivo po upečení pomazané medem. Pečou se jako připomínka zrady Ježíše Jidášem, mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Recept:

500 g polohrubé mouky/flour

100 g másla/butter

250 ml vlažného mléka/milk

1 kostka droždí/yeast

4 lžíce cukru/4 tblsp sugar

2 vejce/eggs

Nechat vzejít kvásek, pak smíchat s ostatními surovinami, nechat 30 minut kynout. Po vykynutí vytvářet z kousků různé tvary připomínající provaz. Rozehřát troubu na 200 st. a péct cca 10-15 minut.

Mezitím si připravit mazání:

50 g másla/butter

40 ml rumu/rum?

2 lžíce medu/honey?

Vše smíchat, a jakmile jsou jidáše upečené, potírat.


Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *