Odpalované těsto na věnečky

Kdysi jsem už zkoušela péct věnečky, těsto se povedlo, ale s pečením to už nedopadlo nejlépe, takže jsem pečení věnečků odložila na neurčito, navíc neumím udělat dobrý krém. V posledních dnech se mně to ale nějak rozleželo a tak jsem si řekla, že se do věnečků pustím znovu. Našla jsem si recept na odpalované těsto, který mně přišel tak nějak nejlepší 🙂

Jak na odpalované těsto?

250 ml vody

100 g másla/Hery

150 g hladké mouky

špetka soli

4 vejce

Voda, máslo (nebo Hera) a sůl se rozpustí v hrnci, přisype se mouka a při snížené teplotě se pořádně rozmíchá, aby se nevytvořily hrudky, těsto se míchá dál, dokud se neodlepuje od stěn hrnce. Když se odlepuje, tak už je spařené, ale ještě chvíli ho pořádně míchejte. Poté se těsto za občasného míchá nechá vystydnout. Vejce mějte vytažené předem, aby se dostala na pokojovou teplotu. Když se těsto vychladlé, zamíchávají se do něj jedno vejce po druhém, pěkně pomalu a hlavně pořádně. Těsto se musí vždy dobře spojit. Výsledné těsto je hladké, lesklé a husté.

Příprava odpalovaného těsta

Za pomoci zdobícího sáčku, nebo i obyčejného, případně lžičky, se na plech s pečicím papírem tvoří stejně velké tvary, které se před pečením mohou potřít bílkem. Stejně velké tvary proto, aby se pak rovnoměrně propekly. Trouba se vyhřeje na 220 st., při rozehřívání trouby jsem dala dospod trouby malý hrneček, do kterého pak při vložení plechu vliju trochu vody, aby se trouba zapařila. Věnečky, nebo jiné tvary, se pečou 7 minut na 220 st. Podle receptu se pak měla teplota stáhnout na 160 st. a dopékat dozlatova, jenže moje trouba stabilně vyfukuje vzduch, takže při použití tohoto postupu mně věnečky po chvíli spadly a ve výsledku byly placaté. Proto jsem u pečení druhého plechu stahovala teplotu pomalu postupně až na daných 160 st. Věnečky zůstaly krásně nafouklé a dobře se propekly. Ve výsledku se pečou cca 40 minut. Nakonec jsem troubu vypnula a pootevřela dvířka, aby věnečky nedostaly teplotní šok 🙂

Pečení odpalovaného těsta

Pokud chcete věnečky plnit, pak je rozkrojte ještě než vystydnou, protože pak jsou křupavé a zbytečně byste si je lámali. Plnit je můžete například žloutkovým krémem.

Věnečky z odpalovaného těsta

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *