Rýmovníkový sirup

Kdo by dnes neznal rýmovník, a přitom je to rok dva zpět, kdy jsem o něm ani neslyšela, ale je to úžasný „plevel“ 😀 Roste pořád a velmi bujně, ať se pravidelně zalévá nebo ne. Vůně je velmi aromatická, pro mně dokonce až hodně, ale jiným voní příjemně. Dělala jsem si z něho čaj, tam je to jako s tou vůní … až moc … Jenže co s ním, když pořád roste, a pokud doma nechci mít prales rýmovníku, musím ho pravidelně stříhat. Zkusila jsem tedy zalovit ve vodách internetu a našla jsem sirup, který má pomáhat při rýmě a nachlazení. To by šlo, tak hurá na něj 🙂

Jak na rýmovníkový sirup?

30 listů rýmovníku (čerstvě natrhaných)

1 citrón

1 pomeranč

1 l vody

1 kg cukru krystal/krupice

Nemyté listy se spolu s citrónem a pomerančem nakrájeným na kolečka naloží do vody a vše se nechá stát do druhého dne.

Příprava sirupu z rýmovníku

Druhý den sceďte, přidejte cukr a pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Před plněním do sklenic jsem přidala trošičku kyseliny sorbové ke konzervaci, ale nemusí být.

Užívat jde buď po lžičkách neředěný nebo si z něj udělat šťávu, pak je velmi chutný.

Sirup z rýmovníku

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *