Dá se říct, že je to jarní závitek, jen není smažený v tuku, ale pečený v troubě. A je to tak i chutnější, žádný přepálený tuk a hlavně to v něm neplave.
Jak na závitek?
kuřecí maso
zelí
cibule
mrkev
sůl
pepř
sójová omáčka nebo sladko-kyselá omáčka
těsto na závitek
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 vejce
- 1/4 hrnku vody
- sůl
Nejdříve je potřeba udělat si těsto na závitek (nebo si ho můžete koupit). Všechny suroviny se smíchají v hutné těsto, které se nechá 30 minut odpočinout v lednici. Poté se vyválí na tenký plát, který se rozkrájí na čtverce a potom se plní. Těsto je velmi podobné těstu na těstoviny.
Na náplň je potřeba připravit si kuřecí maso a zeleninu. Kuřecí prsa se rozkrojí na plátky a opečou se na trošce sádla, ke konci se osolí a opepří. Po vychladnutí se kuřecí prsa natrhají na kousky. Zelí, cibule a mrkev se nakrájí na tenké proužky a smíchají se dohromady.
Vyválené čtverce těsta se pokladou napříč směsí zeleniny a kousky masa, potom se zabalí. Nejdříve spodní roh přes náplň, poté oba boční rohy a nakonec se závitek zaroluje k hornímu rohu. Do pekáčku jsem si dala trošku oleje, jednotlivé závitky v něm obalila a pak je dala péct na 180 st. Když se začaly opékat, tak jsem je otočila, aby byly propečené rovnoměrně z obou stran.
Závitky se při jídle namáčí do sójové nebo sladko-kyselé omáčky.